12. RORY GALLAGHER TRIBUTE

Wijk aan Zee - CAFÉ DE ZON

2010.03.06

Barry Barnes & Dan Vlaspoel

A szokatlanul intenzív márciusi hóvihar nem csak egy kamiont borított fel az autópályán, az én terveim is borultak. A Eurolines rotterdami járatának személyzete ugyan 50 percet lefaragott a 4 órás késésből, Barry Barnes, Dan Vlaspoel és Chris Stuckey akusztikus bulija már akkor elkezdődött, mikor én még csak Amsterdam határában jártam. Hiába csíptem el perceken belül a legközelebbi járatokat – Wijk aan Zee még egy órányi vonat és mikrobusz utazásra van Amsterdam Amstel pályaudvarától.

A Dutch Rory Gallagher Alapítvány néhány tagja januárban Budapesten járt. Már akkor büszkén újságolták, hogy több, mint 250 jegyet adtak el elővételben, néhány nappal a buli előtt, pedig a honlapra is felkerült, hogy minden jegy elkelt!

A Café de Zon este 6-ra teljesen megtelt emberekkel. Talán kissé udvariatlanságnak hatott, ahogy megpróbáltam előre csörtetni, ami cseppet sem volt egyszerű, mivel szó szerint beleütköztem egy-egy ismerősbe. Jobban szerettem volna, ha több időm marad az akklimatizálódásra, de végül annak is örültem, hogy az utolsó "Too Much Alcohol"-t elcsíptem Barry Barnes és Dan Vlaspoel előadásából. Fantasztikus volt, természetesen.

BARRY BARNES & DAN VLASPOEL

KÖSZÖNET: Lavazzahans -nek

A valódi 8 órás kezdésig kizárták a tömeget a nagyteremből, így mindenki az ivó részben vagy a dohányzó teraszon tömörült. Egyszerre volt megtisztelő és fárasztó, ahogy az ismerősökön kívül egyre több arc csapkodott hátba. Hogy őszinte legyek, néha fogalmam sem volt, hogy éppen ki, sőt milyen nemzetiségű ember szól hozzám. Egy közös pont akadt a bábeli hangzavarban: mindenki azt fújta – jövőre jövünk Budapestre. Legszívesebben csendben lapítottam volna, és alig vártam, hogy elkezdődjön a főműsor.

Jan Sperhake

Végre Barry Barnes és csapata a Sinnerboy belekezdett az Irish Tour 74 felidézésébe, mely néhány olyan etalont is felvonultat, mint a "Tattoo'd Lady", "Million Miles Away", "Walk on Hot Coals'. Természetesen a Sinnerboy ezeket amúgy is a repertoárjában tartja, de az autentikus hangzás kedvéért, ez alkalomra felfogadtak egy billentyűst. Jan Sperhake Németországból érkezett Lou Martin pótlására. Szerintem jó választásnak bizonyult, bár magamban kicsit elnosztalgiáztam azon, hogy a mi kis, nagyságrendekkel szerényebb körülmények között megtartott Rory megemlékezésünkön, három klasszis is püfölte a billentyűket. Barry-ről és a Sinnerboy-ról, már többször írtam, nem akarom ismételgetni, csak jelzésként: szokásos, energikus showt adtak, nem véletlenül a legismertebb, sőt a legelismertebb Rory tribute banda Európa szerte.

A második részben Marcel Scherpenzeel és a Wolfpin lépett színpadra. Róluk is tucatszor írtam már. Nyers erő érzékenységgel párosulva. A Wolfpin a hollandiai megemlékezések egyik házi zenekarának számít, sokak kedvence. Az igazi elismerést tavaly Ballyshannonban kapták meg, ahol hatalmasat durrant az összes fellépésük. Akkor szó szerint berobbantak a közönség tudatába. Most sem tettek másképp. Ők is hívtak vendéget, egy fiatal szájharmonikás, Benjamin Streuper csatlakozott hozzájuk. Mintha a Blues Brothersből lépett volna elő a figura. Az volt az érzésem, nagyon meg akarja mutatni, hogy mit tud, és úgy gondolom ez sikerült is.

MARCEL SCHERPENZEEL & WOLFPIN

KÖSZÖNET: mixmil -nak

A harmadik szettben Chris Stuckey és a Shinkicker nem kisebb feladatra vállalkozott, mint az 1980-as Stagestruck bemutatása. Ez nem gyenge erőnlétet kíván, mivel Rory legrockosabb számainak gyűjteménye, egy szusznyi pihenő nélkül. Én úgy döntöttem, ezt most végig tombolom az első sorban, ugyanis Chris Stuckey-t eddig csak szólóban volt alkalmam megfigyelni szintén Ballyshannonban. Az Angliából érkezett, változó felállású Shinkickert, már kétszer is elhagytam koncert közben, mert valamiért nem fogtak meg. Most igen bejött a produkció, és a záró "Shadow Play"-re, amihez csatlakozott a többi gitáros is, már önfeledten rázogattam én is pár megmaradt hajszálamat. Az őrületes hangulatról az én locsogásom helyett beszéljenek a videók.

CHRIS STUCKEY'S SHINKICKER

KÖSZÖNET: antonien2106 -nak

Frankie & Benjamin

Nagyon hamar elrepült az idő. A sok ismerősnek köszönhetően én is a túl sok alkohol állapotába merültem, így aztán csak dereng, hogy a jam session másik száma a "Calling Card" volt. Dan Vlaspoel , Barry Barnes , Chris Stuckey , Marcel Scherpenzeel mind ott tornyosult a színpadon, szokás szerint beleadva apait-anyait. Nekem mégsem a gitárosok kötötték le a figyelmemet. Barry Barnes gitárjával valami baj lehetett, mert csak imitálta, hogy játszik, viszont a mindig jó humorú Barry felvállalta a ceremónia mester szerepét is, vagy inkább egy boksz bíróét: a színpad két oldalán Frankie Pardo és Benjamin Streuper fújta a magáét. Nekem úgy tűnt a két herflis egymásra is fúj, de Barry addig mesterkedett, míg egybe terelte őket, és a párharcnak egy hatalmas jam lett a vége. Szép volt fiúk!

Rory fans

A sok ismerős között nagy öröm volt, hogy újra találkozhattam Burneyvel. Az estét ugyan kétféleképpen értékeltük. Burney és fia, Bram szerint túl sok ember zsúfolódott össze. Való igaz, több, mint 500-an voltunk, és a két angol zenekar jellege, plusz a Wolfpin energiája felszabadította a szunnyadó ösztönöket. Abban igazat adok holland zenei lelki társamnak, hogy a fesztivál talán egy picit túlnőtt saját magán. A hangerő néha a minőség rovására ment, és a rendkívül erős színpadi világítás engem is zavart. Pedig a fesztivál tovább bővül: jövőre 2 napos lesz, március 4-5. a kitűzött dátum.

Nekem csupán egy fájdalmam volt az idén: a rendezvényt éjjel 1-kor be kellett fejezni. Ennek a szervezők eleget is tettek, sőt a kocsma személyzete sem támogatta a további helybeli lazulást. Hm, ez szokatlan. Szerencsére a kis faluban találtunk egy másik műintézményt, ami addig tart nyitva, amíg igény van rá. Pár óra szunnyadás, aztán zötykölődés haza. Holland barátaimmal még egy párszor fogok találkozni addig, de már mindenki az idei ballyshannoni bulira készül, ahol június 2-án felavatják Rory Gallagher életnagyságú szobrát.

Millió köszönet a Dutch Rory Gallaher Foundation tagjainak!!!!

Képek:

01 BARRY BARNES & DAN VLASPOEL

02 SINNERBOY & JAN SPERHAKE

03 WOLFPIN

04 SHINKICKER

05 RORY JAM

06 RORY FANS